Søk i denne bloggen

torsdag 30. november 2023

Amerikanske historikere vurderer nå å omtale Trump som fascist, men kanskje er han bare rett og slett en Donald Trump.

Noen amerikanske historikere vurderer nå å omtale Trump som fascist. Professor Bernt Hagtvet mente i 2017 at Trump lignet mer på Berlusconi enn Mussolini. Sistnevnte etablerte slagordet «Mussolini har alltid rett» slik som også «Trump har alltid rett?» også når han uttaler seg om hva salige Steve Jobs nå mener om kona si, Laurene Powell Jobs.









Noen amerikanske historikere vurderer nå å omtale Trump som fascist. Dette skjer, ifølge Marie Simonsen som er kommentator i Dagbladet, etter at Trump har avslørt deler av sin slagplan for andre presidentperiode. Dette skjedde nylig i New Hampshire. Papirløse innvandrere skal utvises, det skal innføres innreise-forbud for muslimer, økt proteksjonisme og etterforskning av medier hører med blant ambisjonene. Han har lovet å utrydde «skadedyr» som truer den amerikanske drømmen. Noen historikere mener å kjenne igjen Hitler og Mussolini i slik språkbruk og advarer mot hva en ny presidentperiode med Trump kan bety for USA. Dette har igjen fremkalt minner om skrekkhistorier fortalt av insidere fra slutten av hans periode som president, om maktmisbruk og forsøk på å overstyre både justisdepartementet, FBI og militæret. Hadde det ikke vært for mennesker rundt ham som sto opp mot ham, kunne historien sett annerledes ut. Andre advarer mot å henge en slik «merkelapp» på Trump. Det er slikt han er ute etter for å kunne angripe sine kritikere.  

Professor Bernt Hagtvet mente i 2017 at Trump lignet mer på Berlusconi enn Mussolini. Søndag 12. februar i 2017 fikk Hagtvet antatt en kronikk i Aftenposten der han stilte spørsmålet «Er Donald Trump en fascist?». Hagtvet innledet med at «Amerikanerne har valgt en primitiv, kunnskapsløs og narsissistisk bølle til president. Der er mange enige. Men er han fascist?» Hagtvet, som i 2017 reiste rundt i USA og holdt forelesninger om blant annet europeisk fascisme, konkluderte med at Trump ikke var fascist, selv om det fantes likheter i form av aggressiv stil, fordømmelse av minoriteter, volds-retorikk og nasjonalisme. Han pekte spesielt på at den europeiske fascismen sto for en sterk stat og at massemønstringer og storm-tropper var viktige innslag. Trump for sin del ville bygge ned den føderale staten og la enhver berike seg selv med minst mulig innblanding. Denne ytterliggående individualismen sto i sterk motstrid til den klassiske fascismen, mente Hagtvet i 2017. Han siterte en amerikansk professor-kollega som i 2017 mente Trump lignet mer på Berlusconi enn på Mussolini. Berlusconi var statsminister i Italia i fire perioder i tiden mellom 1994 og 2011. Massemønstringer var ikke så utbredt i Trumps første valgkamp som de ble senere. Og storm-tropper samlet han først ved stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Noe er altså kommet til etter at Hagtvet trakk sin konklusjon i 2017.

Fra «Mussolini har alltid rett» til «Trump har alltid rett?» Göran Hägg beskriver i sin bok «Mussolini – En studie i makt» hvordan Mussolini etter hvert klarte å etablere slagordet Mussolini ha sempre ragione («Mussolini har alltid rett») som ble del av en personkult rundt il Duce. Han forklarer dette med gjennombruddet av nye medier som film og billedblader. I boken «This is not propaganda», skrevet av Peter Pomerantsev og utgitt i 2019, beskriver Pomerantsev hvordan vi nå lever i en verden preget av massive spesielt planlagte og iverksatte påvirkningsoperasjoner. Disse fører til at våre forestillinger om demokrati og fred, hva som er fakta og/eller forvirrede fantasier røres sammen. Trump med rådgivere er aktive bidragsytere til dette. «All politics is now about creating identity» hevder en spindoktor som er sitert i boken. «Populism is not an ideology, it is a strategy», hevder han videre. Sosiale medier er effektive bidragsytere. Populisme skapes ikke lenger ved at mennesker samles som en enhet rundt felles virkelighetsoppfatning. Målet blir å samle og å lukke en sammensatt folkemengde inne bak «verbale gjerder». Fakta blir sekundært. Trumps presidentkampanje hadde for å oppnå dette definert svært mange målgrupper: Tilhengere av frie markedskrefter, Amerikanske preservasjonister herunder konservative kristne, anti-elite-grupperinger, «Arbeiderklassen», med flere. Også i oppbyggingen til denne valgkampen arbeider Trump og hans medarbeidere på denne måten. Mer om Trumps arbeidsmetoder og støttespillere finner du på denne postenOg er du interessert i forberedelsen som nå gjøres for at Trump skal kunne «tørrlegge» sumpen i Washington finner du mer om i det denne posten om blant annet America First Policy Institute.





Donald Trump om hva salige Steve Jobs nå mener om kona si, Laurene Powell Jobs. Du mener kanskje dette må være en total avsporing? Det er det ikke. Når jeg hadde tenkt å avslutte denne posten med en konklusjon i retning av at Trump kanskje ikke er fascist fordi han så klart ser for seg å drenere sumpen av illojale statsansatte som får betalt for å sabotere America First initiativet hans, og at han derfor ikke passer inn i Hagtvets fascist definisjon ble jeg oppmerksom på at Trump absolutt ikke liker Lauren Powell, kona til nå avdøde Steve Jobs, Apple günderen. På sine faste sosiale medier, deriblant Truth Social, forteller han Lauren at Steve Jobs ikke ville vært stolt av måten hun bruker pengene hans på. Bakgrunnen for dette utbruddet, er ifølge Trump at hun, som grunnlegger av Emerson Collective, en ideell organisasjon, har investert penger i «et tredjerangs magasin, The Atlantic», som ifølge Trump «..is failing at a level seldom seen before, even in the Publishing Business. False and fake stories do it every time. The Radical Left is destroying America». Bakgrunnen for dette utbruddet er en lengre artikkel forfattet av Jeffrey Goldberg, sjefsredaktør i tidsskriftet, i november-utgaven av The Atlantic, basert på intervjuer med militære ledere som tjenestegjorde under Trump og som forteller om sine utfordringer med å unngå politiske katastrofer og det som kunne være enda verre i møte med den lite innsiktsfulle, men svært egenrådige, Presidenten Donald Trump. Artikkelen i The Atlantic finner du her slik at du selv kan gjøre deg dine vurderinger. Min opplevelse av artikkelen er at den er ganske opplysende og at min konklusjon etter dette er at Donald Trump ikke er fascist, men han er til de grader Donald Trump.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar